Πως μπορείτε να αλλάξετε πάροχο webhosting

Πως μπορείτε να αλλάξετε πάροχο webhosting

Πως μπορείτε να αλλάξετε πάροχο web hosting

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που ίσως να θέλετε να αλλάξετε εταιρεία web hosting και να μεταβείτε σε έναν καινούργιο πάροχο.

Θα μπορούσε απλά να μη σας καλύπτει πλέον το πακέτο, να έχουν αυξηθεί οι τιμές, να είναι ιδιαίτερα αργός ο serverή να μην είστε ευχαριστημένοι από την υποστήριξη που λαμβάνετε.

Το web hosting είναι μια δύσκολη υπηρεσία και λίγες εταιρείες ανταποκρίνονται 100% στις απαιτήσεις του πελάτη και σε αυτά που υπόσχονται σε αυτόν.

Η αλλαγή σε μια νέα εταιρεία web hosting μπορεί να ακούγεται ένα δύσκολο έργο, ειδικά για τους αρχάριους χρήστες, όμως με λίγη καθοδήγηση και ψυχραιμία, θα δείτε πόσο εύκολα μπορείτε να αλλάξετε εταιρεία hosting!

Πάμε να δούμε τα βήματα που πρέπει να κάνετε για να αλλάξετε εταιρεία φιλοξενίας!

 

  • Κάντε παραγγελία τον καινούργιο σας λογαριασμό

Το πρώτο βήμα είναι να επιλέξετε την καινούργια σας εταιρεία και να παραγγείλετε την υπηρεσία web hosting που επιθυμείτε. Έπειτα θα πρέπει να περιμένετε να ενεργοποιηθεί ο λογαριασμός και να έχετε πλήρη πρόσβαση σε αυτόν.

Το καλύτερο είναι να αγοράσετε ένα πακέτο webhostingσε serverπου να έχει τα ίδια χαρακτηριστικά, με το πακέτο φιλοξενίας που έχετε ήδη – έτσι δε θα έχετε προβλήματα συμβατότητας και μη υποστήριξης από την καινούργια σας εταιρεία.

Προτιμήστε δηλαδή το λειτουργικό (linuxή windows) , ο πίνακας ελέγχου (cpanel, plesk, directadmin) καθώς και οι εκδόσεις από βασικά προγράμματα όπως π.χ. της PHPνα είναι ίδιες ή συμβατές μεταξύ των 2 λογαριασμών.

 

Για να επιλέξετε μια καινούργια υπηρεσία webhosting, θα πρέπει να λάβετε υπόψιν τους παρακάτω παράγοντες:

 

Α) Απαιτήσεις σε χώρο (diskspace) καθώς και κίνηση δεδομένων (traffic): Τι απαιτήσεις χρειάζεστε από την εταιρεία που θα σας φιλοξενήσει; Τι –μελλοντικές- απαιτήσεις θα χρειάζεστε;

Ασχολείστε με κατασκευή ιστοσελίδων για άλλους πελάτες; Τότε ίσως θα χρειαστείτε κάποιο μεγάλο reseller πακέτο. Η κατασκευή ιστοσελίδων απαιτεί resources τόσο για τα δικά σας sites, όσο και για των πελατών σας!

Πρέπει να προβλέψετε τόσο τις τωρινές σας ανάγκες όσο κι αυτές που θα προκύψουν από ενδεχόμενη αύξηση της επισκεψιμότητας της ιστοσελίδας σας.

Β) Πίνακας ελέγχου και λογισμικό: Το καλύτερο είναι να χρησιμοποιήσετε ό,τι είχατε και στον παλιό σας πάροχο – ίδιο πίνακα ελέγχου και ίδια λογισμικά! Με αυτόν τον τρόπο γλυτώνετε τις όποιες ασυμβατότητες μπορεί να προκύψουν μεταξύ των 2 πακέτων hosting.

 

  • Κάντε backup!

Το επόμενο βήμα για τη μεταφορά της ιστοσελίδας σας είναι αρχικά να κάνετε αντίγραφα ασφαλείας (backup) απ’όλα σας τα δεδομένα – αυτό περιλαμβάνει τα αρχεία, τα emails, τις βάσεις δεδομένων και γενικότερα οτιδήποτε υπάρχει onlineστον hosting λογαριασμό σας!

Έχοντας τα δικά σας backup(καλό είναι σε 2 διαφορετικές τοποθεσίες) είστε σίγουροι πως οτιδήποτε και να συμβεί, θα μπορέσετε να κάνετε μια επαναφορά από τα αντίγραφα ασφαλείας!

Το backupμπορείτε είτε να το κάνετε μέσα από τον πίνακα ελέγχου (θα πρέπει να υπάρχει η σχετική επιλογή) ή να το ζητήσετε από τον τωρινό σας πάροχο.

Το backupσας μπορείτε να το κατεβάσετε μέσω ftpserverή από τον online file manager που σας δίνει η εταιρεία σας.

 

  • Μεταφορά ρυθμίσεων

Άμα η μεταφορά γίνει χειροκίνητα – δηλαδή μεταφέρετε τα αρχεία, τις βάσεις δεδομένων και όλα τα σχετικά χειροκίνητα και όχι αυτοματοποιημένα μέσω της αντίστοιχης εφαρμογής που μπορεί να έχει ο νέο σας πάροχος, τότε θα πρέπει να ρυθμίσετε εξ’ολοκλήρου και από την αρχή τις ρυθμίσεις σας όπως  τα e-mails.

Αν και οι 2 πάροχοι χρησιμοποιούν τον ίδιο πίνακα ελέγχου, τότε πιθανόν η μεταφορά να γίνει αυτόματα και να έχετε μια «εικόνα» του παλιού σας λογαριασμού, στην καινούργια εταιρεία.

Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να τα κάνετε με το χέρι.

 

  • Αλλαγή DNS

Μόλις τελειώσετε με τη μεταφορά των αρχείων, θα πρέπει να αλλάξετε τις ρυθμίσεις DNS & nameserversώστε να «δείχνουν» στον καινούργιο σας λογαριασμό.

Η ανανέωση των DNS μπορεί να διαρκέσει από 3 έως 48 ώρες μέχρι να γίνει ενημέρωση σε όλο τον κόσμο.

Σε αυτό το διάστημα, καλό είναι να μην κάνετε καμία αλλαγή στην ιστοσελίδα σας καθώς άλλοτε θα βλέπει τον παλιό serverκαι άλλοτε τον καινούργιο!

 

  • Ακυρώστε τον παλιό λογαριασμό

Μετά από 10-15 ημέρες σωστής λειτουργίας και εφόσον έχετε βεβαιωθεί ότι ο λογαριασμός σας τρέχει σωστά από το νέο πάροχο, τότε μπορείτε να ακυρώσετε τον παλιό σας λογαριασμό.

Αυτή είναι η διαδικασία και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε ώστε να μεταφέρετε την ιστοσελίδα σας σε μια νέα εταιρεία!

Αν τα ακολουθήσετε με ευλάβεια, δεν θα αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα στη σχετική διαδικασία!

Εταιρείες όπως η Hostgator ή η BlueHost αναλαμβάνουν τη δωρεάν μεταφορά της ιστοσελίδας σας, εφόσον τους επιλέξετε ως νέο πάροχο.

 

 

Back to Top