Καταφύγιο ζώων προσλαμβάνει μόνο άστεγους ανθρώπους που αγαπούν τα ζώα

Πριν από τρία χρόνια, έσωσα ένα τραυματισμένο σκυλί που ονομάζεται Mabel. Την βρήκα στην άκρη του δρόμου, στη μέση του δάσους του Ρίο ντε Τζανέιρο, καθώς πάλευε να περπατήσει.

Εκείνη την εποχή, ο σύζυγός μου, ο David Miranda, και εγώ, είχαμε ήδη επτά σκυλιά, έτσι σκεφτήκαμε πως υιοθετώντας τη Mabel, θα προσθέταμε απλά ακόμη ένα. Ωστόσο, γρήγορα μάθαμε ότι η Mabel ήταν έγκυος σε έξι κουτάβια, πράγμα που σήμαινε ότι έπρεπε στην ουσία να αποκτήσουμε τους διπλάσιους σκύλους.

glenn greenwald with his rescue dogs

Ευτυχώς, μπορέσαμε να βρούμε καταπληκτικά σπίτια στις ΗΠΑ για τα τέσσερα από τα έξι κουτάβια της Mable, και κρατήσαμε τα άλλα δύο για μας. Πολλές από τις οικογένειες που υιοθέτησαν τα κουτάβια της Mable μας είπαν πως αυτά τα κουτάβια γέμισαν τη ζωή τους.

Από τότε, τα δικαιώματα και η διάσωση των ζώων έχουν γίνει σημαντικό κομμάτι της ζωής μας. Μέχρι στιγμής έχουμε σώσει 23 σκυλιά και θα είμαστε εκεί σε κάθε σκυλί που έχει την ανάγκη μας. Κάθε διάσωση είναι για μας μια μοναδική ικανοποίηση και ευχάριστη.

glenn greenwald with his dogs

Τα τελευταία δύο χρόνια, όμως, έχουμε αναλάβει ένα νέο στόχο: να δουλεύουμε με άστεγους που ζουν στους δρόμους με τα κατοικίδια ζώα τους. Με την πρώτη ματιά, η κατάσταση αυτή μπορεί να φαίνεται ζοφερή και καταθλιπτική, αφού πολλοί υποθέτουν ότι τα ζώα που ζουν στο δρόμο με τους άστεγους κακομεταχειρίζονται.

Αλλά, πολύ πιο συχνά, η αλήθεια λέει το αντίθετο: Ο δεσμός που σχηματίζεται μεταξύ των αστέγων και των κατοικίδιων ζώων τους είναι ουσιαστικός, τόσο που δύσκολα μπορεί να τον φανταστεί κανείς. Η αμοιβαία ανάγκη, και η έντονη αφοσίωση, έχουν σαν αποτέλεσμα οι άστεγοι και τα ζώα τους να αναπτύσσουν δυνατές σχέσεις μεταξύ τους.

homeless dog and homeless man sleeping on street

Η συμπόνια, η ενσυναίσθηση και η αυτοθυσία που καθορίζουν τη σχέση μεταξύ εκείνων που είναι άστεγοι και των κατοικίδιων ζώων τους είναι εξαιρετική.

still from the field of vision film Karollyne

Πέρυσι, ο David κι εγώ αποφασίσαμε να αξιοποιήσουμε αυτό το μοναδικό ισχυρό δεσμό για να δημιουργήσουμε ένα νέο πρότυπο για την παροχή υποστήριξης τόσο για τον άστεγο πληθυσμό όσο και για τα ζώα που φροντίζουν.

a homeless man with his dog

Έχουμε αναπτύξει ένα σχέδιο για ένα νέο τύπο καταφυγίου ζώων, που όμοιό του δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο.

Η βασική ιδέα είναι το καταφύγιο ζώων να εκτελεί πολλές από τις λειτουργίες των παραδοσιακών καταφυγίων, δηλαδή να παρέχει ιατρική περίθαλψη στα ζώα που έχουν ανάγκη και να μεριμνά ούτως ώστε να υιοθετούνται από κατάλληλες οικογένειες.

still from field of vision birdie man feeding dog on street

Αλλά η ουσία θα είναι ότι το καταφύγιο θα στελεχωθεί αποκλειστικά από άστεγους που ζουν στους δρόμους με τα κατοικίδια ζώα τους. Παρέχοντάς τους την απασχόληση σε καταφύγια ζώων επικεντρωνόμαστε γύρω από το πάθος που έχουν ήδη αναπτύξει, και μαζί με την κοινωνική εργασία και άλλες υπηρεσίες μπορούμε να τους βοηθήσουμε στη διαχείριση των εσόδων τους και στη μετάβαση τους από τους δρόμους σε μια μόνιμη απασχόληση.

homeless man with his dogs

Ο στόχος είναι η ταυτόχρονη βελτίωση της ζωής όσο περισσότερων αστέγων και αδέσποτων. Ελπίζουμε – και πραγματικά πιστεύουμε – ότι η επιτυχία αυτού του προγράμματος μπορεί να χρησιμεύσει ως πρότυπο, ένα πρότυπο, που θα εμπνεύσει και άλλα καταφύγια από άλλες πόλεις σε όλο τον κόσμο.

homeless trans woman with dogs

Ίσως η πιο σημαντική κίνηση σε αυτή μας την πρωτοβουλία ήταν η δημιουργία μιας εταιρικής σχέσης με έναν οργανισμό στο Ρίο, τον CREAS, ο οποίος ειδικεύεται στη βοήθεια της απομάκρυνσης των αστέγων από το δρόμο. Στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με τον CREAS, ειδικευμένα στελέχη θα παρέχουν αμέσως υπηρεσίες στέγασης, ένδυσης και παροχή συμβουλών σε όλους τους άστεγους που θα προσληφθούν στο καταφύγιο.

homeless man with dogs

Ο CREAS θα παρέχει συνεχή υποστήριξη για να βοηθήσει τους νέους εργαζόμενους να αποκτήσουν ταυτότητα, τραπεζικούς λογαριασμούς, να μάθουν να διαχειρίζονται τα οικονομικά τους και, τελικά, να βρουν μόνιμη κατοικία και μόνιμη απασχόληση έξω από το καταφύγιο. Ο ρόλος των κοινωνικών λειτουργών και άλλων εμπειρογνωμόνων στον άστεγο πληθυσμό – που θα τους βοηθήσουν να μετατρέψουν αυτή την απασχόληση σε ένα μέσο για να βγουν μόνιμα από το δρόμο και να δημιουργήσουν μια σταθερή ζωή – ήταν ένα κρίσιμο κομμάτι του παζλ μας.

homeless trans woman with dog

Έχουμε, επίσης, εξασφαλίσει μια ομάδα εθελοντών κτηνιάτρων, νοσηλευτών και ακτιβιστών στη διάσωση των ζώων για να παρέχουν ιατρική περίθαλψη στα ζώα του καταφύγιου. Εν ολίγοις, υπάρχει τώρα μια σταθερή βάση και ένα σχέδιο γεμάτο δυνατότητες, για να δημιουργηθεί αυτό του νέου τύπου καταφύγιο αστέγων και ζώων.

homeless trans woman with dogs

Το μόνο κομμάτι που λείπει τώρα από το καταφύγιο είναι η υποστήριξη του κόσμου. Είμαστε στην έναρξη μιας εκστρατείας για αναζήτηση δωρεών και άλλων μορφών βοήθειας από όσους επιθυμούν να βοηθήσουν να κατασκευαστεί το καταφύγιό μας και να διατηρηθεί και στο μέλλον.

Η κεντρική πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι η σοβαρή οικονομική και πολιτική κρίση που μαστίζει τη Βραζιλία. Η σκληρή λιτότητα έχει επιβληθεί σε όλους τους τομείς και, ως συνήθως, εκείνοι που είναι πιο περιθωριοποιημένοι, που δεν έχουν φωνή, που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, είναι αυτοί που φέρουν το κύριο βάρος του πόνου. Οι λίγες υπηρεσίες που υπήρχαν τόσο για τους άστεγους και τα αδέσποτα ζώα έχουν περικοπεί ή τείνουν να εξαφανιστούν εντελώς.

David Miranda, with his dogs

Γι’ αυτό στρεφόμαστε προς τον κόσμο για βοήθεια. Αρχικά λάβαμε μια μικρή επιδότηση κι έτσι μπορέσαμε να ξεκινήσουμε απασχολώντας λίγα άτομα.Αλλά χρειάζονται περισσότερα για να κάνουμε αυτό το έργο πραγματικότητα, και να εκπληρώσουμε τις δυνατότητες που πραγματικά πιστεύουμε ότι μπορούν να επιτευχθούν. Εκτιμούμε ότι οι ετήσιες δαπάνες για το καταφύγιο – συμπεριλαμβανομένης της ιατρικής περίθαλψης για τα ζώα και τους μισθούς για τους άστεγους υπαλλήλους μας – θα είναι περίπου $250.000 δολάρια. Πρέπει επίσης να αγοράσουμε κι άλλο εξοπλισμό. Ακόμα προσπαθούμε να αυξήσουμε την ιδιωτική χρηματοδότηση, αλλά συνειδητοποιούμε ότι η δημόσια στήριξη θα είναι ζωτικής σημασίας για μας.

street dogs in brazil

Είμαστε πολύ πρόθυμοι να αποδείξουμε τη δύναμη αυτού του έργου, έτσι ώστε να δημιουργηθούν κι άλλα παρόμοια καταφύγια σε όλο τον κόσμο.

Όποιος αγαπάει τα ζώα και έχει υιοθετήσει ζωάκι, ξέρει πως αυτά τα πλάσματα πάντα ανταποδίδουν το καλό που τους κάνεις. Και εκείνοι που ζουν στο δρόμο και στερούνται βασικές ανάγκες, δίνουν με όλη τους την καρδιά στα αδέσποτα ζώα τη φροντίδα και την αγάπη που τόσο χρειάζονται.

διαφορετικό

 

0 SHARES Μοιραστείτε το!


Δημοφιλέστερες Ειδήσεις